skola
izbornik
spacer
image
spacer
image
spacer
aeht image
spacer
icm
spacer
etwinning
spacer
etwinning
spacer
industrija 4.0
 
zoom
 
eTwinning projekt o čokoladi
 
 

Chocolate – to eat or not to eat je međunarodni eTwinning projekt na kojem su radili učenici naše škole na nastavi njemačkog te na fakultativnoj nastavi engleskog i talijanskog jezika. Kao što je vidljivo iz naslova, učenici su istraživali povijest i proizvodnju čokolade kao i njen utjecaj na zdravlje ljudi.Kroz razne aktivnosti  naši učenici i učenici iz Litve, Španjolske, Turske, Portugala i Jordana istraživali su čokoladne teme i uz pomoć digitalnih alata zajedno stvarali.

Projekt je započeo čokoladnim predstavljanjem na Padletu. Nakon toga su učenici izradili šarolike oblake riječi povezanih s čokoladom u alatu WordArt te kratke stripove o davnoj povijesti otkrića kakaovca i proizvodnje čokolade sve do danas. Stripove na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku mogu se vidjeti u e-knjizi pod nazivom “The Story of chocolate”.

Uoči Valentinova zadatak je bio pjesnički se izraziti putem haiku pjesama, koje su spojile ljubav i čokoladu na vrlo simpatičan i maštovit način. Uslijedio je malo zahtjevniji zadatak, a to je bilo izraditi video prezentaciju o čitavom procesu nastanka čokolade “From bean to bar”, u kojemu su učenici pokazali svoje prezentacijske vještine i obogatili svoj vokabular. Produkt projekta bio je i kalendar ukrašen raznolikim citatima o čokoladi na raznim jezicima. Između ostalog, učenici su se dotakli i teme zdravog odnosa sa čokoladom te o njenim negativnim i pozitivnim učincima na zdravlje i tijelo, a promovirali su takav odnos putem „čokoladnog“ manifesta u obliku digitalnog plakata kao i organizacijom prvog čokoladnog ploginga u Hrvatskoj. Nisu zaboravili niti hrvatske čokoladne brandove, njihovu povijest i razne zanimljivosti lao niti slatke čokoladne recepte. Naposljetku su se pozabavili jednom jako ozbiljnom temom, temom održivosti proizvodnje čokolade. Nakon što su odgledali različite dokumentarce, u međunarodnim su timovima na Zoomu planirali kampanje kojima žele osvijestiti važnost etične proizvodnje čokolade. Svi se navedeni radovi, a i mnogi drugi mogu vidjeti na hodnicima škole kao i na online izložbi.

Svim ovim aktivnostima i uradcima izgradili su jači leksik i kroz atraktivnu, njima blisku temu naučili štošta novo. Uz to su popratili i radove učenika drugih zemalja, uzeli u obzir njihova razmišljanja i stavove te upoznali njihov odnos prema čokoladi.

Nika Tomljenović, 3.a

Objavio : admin, 26.05.2022 12:16
spacer spacer
 
Međunarodni eTwinning projekt
 
 

Učenici trećih razreda naše škole su zajedno s profesoricom Zvonimirom Špoljar aktivno sudjelovali u međunarodnom projektu "The Formula of Happiness" gdje su raznim aktivnostima i suradnjom pokušali dočarati svoje viđenje formule sreće

Projekt eTwinning platforme "The Formula of Happiness“ temeljio se na zajedničkom radu učenika u dobi od 5-18 godina iz nekoliko europskih partnerskih škola i to iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Irske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Turske. Provodio se od rujna 2021. godine pa do lipnja 2022. godine. Ovaj projekt bio je usmjeren na dobrobit i ostvarivanje sreće kod učenika, navodeći ih u prvoj fazi da otkriju i izraze što ih čini sretnima odgovarajući na pitanje: „Što me čini sretnim?“. U drugoj fazi projekta učenici su obavljali intervjue u školi, obitelji i zajednici kako bi shvatili što druge ljude čini sretnima odgovarajući na pitanje „Što tebe čini sretnim?“. U trećoj fazi projekta učenici su se bavili aktivnostima kojima su izražavali ono što njih čini sretnijim osobama i kako pomoći drugima da budu sretniji te su se tako osjećali ispunjenijim ljudskim bićima odgovarajući na pitanje „Kako mogu biti sretniji i učiniti druge sretnijima?" Kroz devet mjeseci projekta izrađivali su zajedničke kalendare sreće, snimali video uratke o sreći, pisali jedni drugima poruke prijateljstva pomoću digitalnih alata, provodili intervjue s drugim osobama, pisali pjesme, obilježavali Dan sigurnijeg interneta, Valentinovo, Dan sreće te provodili humanitarne akcije ili usrećivali druge raznim akcijama u zajednici u kojoj žive. Svi zajedno pokušali su, svaki na svoj način, pokazati koja je njihova formula sreće.

Zvonimira Špoljar


Objavio : admin, 24.05.2022 22:52
spacer spacer
 
Struka zove - izazov
 
 

U okviru projekta Tima za promociju -  Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0., objavljen je članak o našem tehničaru za računalstvo i ekonomistici.

Objava je od 24.05.2022. na portalu www.struka-zove.hr, pod naslovom: VIDEO Tehničar za računalstvo i ekonomistica u poslovnom izazovu.

 https://www.struka-zove.hr/tehnicar-za-racunalstvo-i-ekonomistica-u-poslovnom-izazovu-1dhxr544UdagWSzi

Objavio : admin, 24.05.2022 22:49
spacer spacer
 
Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva
 
 
Dana 17. svibnja u školi je obilježen Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva. Učenici su izradili prigodne digitalne materijale i plakate koje su postavili po školi. Cilj obilježavanja ovog dana je bio ukazati na važnost interneta i informacijsko-komunikacijskih tehnologija te podizanje svijesti o pozitivnim učincima istih na društvo u cjelini. U obilježavanju dana su sudjelovali učenici drugih razreda smjera gimnazija te učenici smjera tehničar za računalstvo pod vodstvom profesorica Ivane Imbrije i Sunčice Tokić.
Objavio : admin, 24.05.2022 08:08
spacer spacer
 
Struka zove - plogging i tehničari
 
 

U okviru projekta Tima za promociju -  Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0., objavljen je članak o našim tehničarima za računalstvo pod nazivom -  Kako su tehničari za računalstvo stigli na svoj prvi plogging.

Objava je od 18.05. 2022. na portalu www.struka-zove.hr.

https://www.struka-zove.hr/kako-su-tehnicari-za-racunalstvo-stigli-na-svoj-prvi-plogging-qzxhf75wR7fDRyCOi

Objavio : admin, 20.05.2022 09:33
spacer spacer
 
BRONCA NA DRŽAVNOM
 
 

U nadmetanju najmoćnijih informatičara među srednjoškolcima, na Državnom natjecanju, naš Tehničar za računalstvo Luka Juha osvojio je treće mjesto.

Plasirati se među prva tri najbolja u Hrvatskoj u ovoj zahtjevnoj disciplini izuzetno je velik uspjeh.

Čestitamo sjajnom Luki Juhi i njegovom mentoru profesoru savjetniku Danijelu Ptičaru. Bravo!

Objavio : admin, 18.05.2022 10:00
spacer spacer
 
PROJEKT GRAĐANIN
 
 

Sudjelovali smo na Državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema - PROJEKT GRAĐANIN

Nakon županijske Smotre pozvani smo na državnu Smotru projekata iz GOO i drugih međupredmetnih tema - PROJEKT GRAĐANIN gdje su se obrazlagali rezultati najboljih projekata iz cijele Hrvatske. Zadrugarke Nika Tomljenović, Lorena Mihok, Sandra Ždravac i Leonarda Lerotić (3.a) predočile su dokumentacijsku mapu te predstavile našu školu kroz jednu zaokruženu priču s temom Banov brk. Državna Smotra održana je uživo u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu, u subotu, 14. svibnja 2022. godine. Na Smotri su svoje projekte predstavljale 22 srednje škole i to iz Belog Manastira, Čakovca, Gospića, Koprivnice, Metkovića, Opatije, Oroslavja, Osijeka, Rijeke, Slatine, Splita, Varaždina, Zadra, Zagreba i našeg Zaprešića. Pohvaljeni smo od strane komisije da naša brkata priča ima svoj početak i svoj kraj. Ponajviše im se dopala izrealizirana ideja brka kao suvenira ponuđenog lokalnoj zajednici pogotovo zato što je proizašla baš iz same školske Zadruge. Isto tako komisiju je dojmila informacija kako su učenici svih smjerova bili uključeni u projekt Banov brk kroz svih deset sekcija Zadruge te ih je stoga zanimalo koliko imamo učenika u školi i koliko je učenika uključeno u rad naše Zadruge. Pohvalili su i način na koji provodimo samoodrživost te suradnju s lokalnom zajednicom. Ipak, najljepša je nagrada čuti da su učenice zahvalne što su imale priliku sudjelovati, steći nova iskustva i vještine te se dobro osjećati dok su prezentirale BANOV BRK! Mentorice na Državnoj smotri bile su profesorice Zvonimira Špoljar i Zdravka Kramarić.

GALERIJA SLIKAObjavio : admin, 16.05.2022 17:10
spacer spacer
 
POVRAT BESPLATNIH UDŽBENIKA
 
 

POVRAT BESPLATNIH UDŽBENIKA

GRAD ZAGREB

 

Mole se maturanti s prebivalištem u Zagrebu koji su dobili besplatne udžbenike da ih vrate u školu.

RAZREDI: 3.f, 3.g, 3.h

NE TREBA VRATITI: Korištene radne bilježnice i radne udžbenike (u kojima su zadaci za rješavanje).

TREBA VRATITI: Samo one udžbenike koji su u dobrom stanju i koji će se moći koristiti i sljedeće godine.

 

RAZREDI: 4.a, 4.b, 4.c, 4.d, 4.e

NE TREBA VRATITI: Korištene radne bilježnice i radne udžbenike (u kojima su zadaci za rješavanje).

TREBA VRATITI:  Samo one udžbenike koji su u dobrom stanju i koji će se moći koristiti i sljedeće godine.

 

Udžbenici se vraćaju u spremište knjižnice u slijedećim terminima:

16.05.2022.-20.05.2022.- treći razredi

23.05.2022. i 24.05.2022.-četvrti razredi

Ako su nekome udžbenici potrebni za maturu ili popravni, vratit će udžbenike nakon završetka mature ili popravnog, a najkasnije do podjele svjedodžbi.

Objavio : admin, 16.05.2022 17:08
spacer spacer
 
Državno Natjecanje iz latinskog jezika
 
 

Matija Vuković, učenik 2.a razreda, na državnom Natjecanju iz latinskog jezika u Splitu osvojio je izvrsno 6. mjesto.

Iza toga iznimnog uspjeha stoje velik trud, neupitan talent za klasične jezike i neviđen amor linguae Latinae. Njegov rezultat bit će ogroman izazov budućim latincima naše škole. Za Matiju vrijedi ona stara da nije učenik ako ne nadmaši svoga učitelja, mentora Anđelka Goluba.


P.S. Na županijskom Natjecanju iz latinskog jezika, koje se već tradicionalno održava u Samoboru, Matija je pobijedio, a Matea Škarica iz 2.b zauzela je odlično 3. mjesto.

Čestitke oboma!

Objavio : admin, 14.05.2022 11:05
spacer spacer
 
Erasmus + KA229 projekt Media Smart Citizens of Future u SŠBJJ
 
 


Učenici i nastavnici SŠ Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, u svojoj su školi u sklopu Erasmus+ KA 229 projekta – Media Smart Citizens of Future organizirali mobilnost pod nazivom Differntiating the media & Creating Media Content. 

Krajem travnja (25. 4. – 29. 4.) učenici i nastavnici SŠ Ban Josip Jelačić bili su domaćini u sklopu svog petog Erasmus+ KA 229 projekta – Media Smart Citizens of Future. Teme  mobilnosti u Hrvatskoj bile su Differentiating the media i Creating media content. Dvadeset jedan učenik i osam nastavnika iz četiri zemalje: Litve, Italije, Portugala i Turske, zajedno s domaćinima iz Hrvatske, učili su o medijima, analizirali različite vrste medijskih sadržaja te na kraju i sami kreirali iste. U svim su radionicama i na terenskoj nastavi korištene inovativne metode poučavanja – igrifikacija, projektna nastava, suradničko i istraživačko učenje.

Mobilnost su učenici i nastavnici započeli aktivnošću .........

Objavio : admin, 09.05.2022 21:30
spacer spacer
 
Mobilnost u Litvu u sklopu projekta STEAM and Robotic: a new learning approach
 
 

U sklopu ERASMUS+ projekta STEAM and Robotic: a new learning approach održana je mobilnost u gradu Joniškis u Litvi od 2. svibnja do 6.svibnja. U mobilnosti su sudjelovali učenici Lana Miloš, Lana Sluga, Melita Draganić, Lovro Sabljak, Roko Filipčić i Nino Goran Tosenberger u pratnji profesorica Sunčice Tokić i Antonie Pocrnić.

Dan polaska i dolaska u Joniškus je bila nedjelja. Učenici su bili smješteni kod učenika domaćina dok su nastavnici bili smješteni u hotelu. Već isti dan smo imali organiziranu večeru za sve zemlje partnere u projektu kao znak dobrodošlice.

Ponedjeljak je započeo ......

Objavio : admin, 09.05.2022 21:27
spacer spacer
 
Zadnja mobilnost Erasmus+ KA229 projekta HEY u Grčkoj
 
 

U periodu od 2. svibnja do 7. svibnja 2022. u Grčkoj, na otoku Rodosu, održala se posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ KA229 projekta „History and its effects on today's youth“. Na mobilnosti su sudjelovali učenici: Mihael Vranar, Hrvoje Belinić, Natalija Štoos, Anotnia Pek, Marija Bogović i Nika Smolar pod vodstvom nastavnica Helge Kraljik, Željke Winkler te ravnatelja dr.sc. Alana Labusa.

Tema mobilnosti je bila „Crossroads of history – a multicultural mosaic“, a u realizaiciji ishoda sudjelovali su učenici i nastavnici kako škole domaćina, tako i svi partneri. Prije odlaska na mobilnost učenici iz svake države dobili su zadatak istražiti određeno razdoblje iz povijesti Rodosa te pripremiti prezentaciju, a nastavnici su održali radiconice o multikulturalnoj dimenziji jezika svoje zemlje. Također, nastavnici iz partnerskih zemalja su sumirali prethodne mobilnosti kako bi svi učenici imali širu sliku o projektnim koracima tijekom ove tri godine. Program je bilo vrlo interaktivan te je svatko dao svoj doprinos kvaliteti aktivnosti.

Prvi dan bio je posvećen vanučioničkoj nastavi te proučavanju .....

Objavio : admin, 08.05.2022 23:38
spacer spacer
    Arhiva : [0] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97
Virtualna šetnja

Učenička zadruga

Višejezičnost

STEAM WEB

E-potvrde

SSBJJ @ srednja.hr

e-Dnevnik

Pravilnik

Pravilnik o izradbi i obrani zavrsnog rada možete preuzeti OVDJE.

Udžbenici

Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama možete preuzeti

OVDJE_2021_v3

Državna Matura

Informacije od državnoj maturi možete naći OVDJE

 

Završni rad

Upute za izradbu i obranu završnog rada OVDJE.

Poslovnik o radu školskog prosudbenog povjerenstva i povjerenstva za obranu završnog rada. OVDJE

Milenijska fotka

Veća verzija OVDJE

Školski kurikulum

Školski kurikulum daje pregled izborne nastave, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, stručnih posjeta i ekskurzija, te posebnih projekata naše škole. Preuzeti ga možete na linku ispod.

sk_2021/2022_v1

Godišnji plan i program rada 2021 -2022 v1

Školski preventivni program

Lektira

Popis lektire nalazi se na knjižnici!

Informacije

Termini informacija razrednika
nalaze se

otvori

Otvoreni sati

Termini otvorenih sata

otvori

Prijevoz

 Dokumenti i obrasci za prijevoz
(PREUZMI 01.09.2021)