skola
izbornik
spacer
image
spacer
image
spacer
aeht image
spacer
icm
spacer
etwinning
spacer
etwinning
 
zoom
 
Rezultati natječaja OBOJI SVIJET 2021
 
 

Iako smo se u aktivnosti povodom Svjetskog dana tolerancije prvi puta na školskoj razini uključili Natječajem „Oboji svijet“, odaziv učenika i njihovih mentora bio je izvrstan jer smo zaprimili ukupno 67 radova! U samo dva tjedna trajanja natječaja prijavljeno je 7 pisanih radova, 56 plakata (digitalnih ili na papiru), 1 crtež, 1 slika, 1 strip i 1 video rad.

Prema uvjetima natječaja, Školsko povjerenstvo profesora u sastavu Keti Bradanović, Slavica Gojević, Mirna Franc, Ivana Lončar i Miroslav Miljković odabralo je tri najuspješnija rada, a to su:

-We are all one slika (boja na platnu) učenice Marine Tursan iz 3.d razreda, mentorica prof. Helga Kraljik

-Tolerancija u stihovima, pjesma učenice Jane Burek iz 4.b razreda, mentorica prof. Helga Kraljik

-Video rad o (ne)toleranciji koji su napravile učenice 1.a razreda Dora Kosanović, Martina Pomper, Silvija Pušić, Lea Šijan i Matea Ujević, mantorica prof. Slavica Gojević.

No, poruke o potrebi tolerancije snažne su i kreativne i u svim ostalim radovima te pozivamo učenike i nastavnike da ih pogledaju na ekranu u prizemlju škole. Video sa radovima je priredio profesor Danijel Ptičar.

Izložbu radova možete pogledati i uživo u školskoj galeriji Anima na drugom katu škole, a izložbu radova su postavile profesorice Keti Bradanović i Marija Topić Hohnjec.

Zahvaljujemo svim učenicima i njihovim mentorima te, naravno, čestitamo najuspješnijima. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo pomoći da iduće godine i pojačamo aktivnosti s ciljem prihvaćanja, poštivanja i razumijevanja različitosti, promoviranja nenasilja, mirnog rješavanja sukoba, izgradnje mira, odgoja za mir i interkulturalizam, poštivanja ljudskih prava te poticanja kritičkog, kreativnog i inovativnog promišljanja učenika i učenica o navedenim temama.

Objavio : admin, 30.11.2021 11:52
spacer spacer
 
Mladi elektrotehničari na važnom projektu u Italiji
 
 
spacer spacer
 
Ciljevi održivog razvoja
 
 

„Ciljevi održivog razvoja“ su 17 ciljeva koji pokušavaju riješiti najveće probleme i izazove s kojima se svijet u ovom trenutku suočava, a postavljeni su s nadom da će budućnost biti bolja i održivija od današnjice. Ovom temom bavimo se intenzivno u sklopu eTwinning projekta #mojkrajija u sklopu rada Sekcije za poticanje višejezičnosti te na fakultativnoj nastavi iz engleskog jezika.

 

3. razredi fn iz engleskog jezika (napisala Lana Miloš, 3.e)

Profesorica nas je upoznala s novim projektom „Ciljevi održivog razvoja“ u kojem je svaki učenik od ponuđenih 17 ciljeva, trebao izabrati jedan, upoznati se s njim te ga prezentirati kroz jedan slajd na grupnoj prezentaciji. Također je svaki učenik trebao napisati prijedlog radnje kojim možemo pomoći.

Cilj projekta je bio pridonijeti svijest na održivi razvoj i velike probleme u svijetu. Svaki učenik bio je zadužen za samo jedan cilj, ali na kraju uz prezentaciju i komunikaciju svi smo se jednako upoznali s projektom i ciljevima održivog razvoja. Smatram da su ovakvi projekti važni za našu budućnost jer se upoznajemo s pravim svijetom i suočavamo s njegovim preprekama. Neki od ciljeva mogu biti malo uznemirujući, ali vjerujem da je dobro da se mi kao adolescenti suočimo licem u lice sa stvarnim svijetom i pokušamo napraviti promjenu za ne samo svoju, već i tuđu budućnost.

Projekt je bio jako uspješan, od izrade plakata (#RazmišljamoOdrživo: Reci to posterom) te promišljanja o različitim rješenjima za različite ciljeve do stvarne prezentacije gdje se svaki učenik potrudio najbolje prezentirati svoj cilj. Vrednovanje projekta radimo u aplikaciji Tricider.

 

4. razredi fn iz engleskog jezika (napisala Marija Bogović, 4.a)

 Svaki je učenik izabrao 1 od 17 mogućih ciljeva održivog razvoja, istražili smo probleme i moguća rješenja te napravili digitalne postere, koje smo objedinili u eknjizi. Poster sadrži i QR kod s prezentacijom odabranoga cilja. Na kraju projekta proveli smo vrednovanje uradaka kolega, ali i samovrednovanje.

Naučila sam da se tema "Ciljevi održivog razvoja" svakodnevno zanemaruje. Svi znamo da u svijetu postoje veliki problemi za koje se treba pobrinuti. Ti problemi su česti u našoj okolici kao i na našim prostorima. Primjerice, glad, klimatske promjene, ravnopravnost spolova, neadekvatno zdravstvo i siromaštvo prisutni su svuda, a to je samo 5 od 17 problema uključenih u ovaj projekt. Ne možemo napraviti veliku razliku, ali možemo govoriti o pogreškama koje drugi, pa tako i mi svakodnevno radimo. O problemima možemo razgovarati češće i možemo podijeliti svoja razmišljanja na društvenim mrežama jer je to ipak najbrži način komunikacije ovih dana.

Vjerujem da smo svi u ovom projektu naučili važnost najvećih svjetskih problema. Ne samo da znamo što su oni, već sada znamo i kako možemo pomoći u njihovom rješavanju. Osim što smo se informirali o ovoj temi, dobili smo priliku i poboljšati komunikaciju na drugim jezicima jer je 1 od zadataka također bio i komentiranje izrađenih postera.

Objavio : admin, 25.11.2021 11:59
spacer spacer
 
Obilježili smo Svjetski dan filozofije
 
 

Svjetski dan filozofije je međunarodni dan koji je proglasio UNESCO, a obilježava se svakog trećeg četvrtka u studenom. Obilježavanjem Svjetskog dana filozofije UNESCO naglašava trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i za svakog pojedinca.


Naša škole ove je godine obilježila Svjetski dan filozofije događajem na državnoj razini, organiziranjem online debate u kojoj su sudjelovali maturanti Prve riječke hrvatske gimnazije i Srednje škole Ban Josip Jelačić na temu: “Umjetna inteligencije je samo alat i nikada neće zavladati svijetom.” Susret se održao na platformi Microsof Teams, 23. Studenog 2021. u 18 sati. U susretu, na kojem su promišljali te forumilirali svoje argumente i protuargumente na zadanu tezu sudjelovali su naši učenici:  Marija Bogdan, Noa Baković, Anamarija Putica, Ivana Fakin, Nika Mrvelj te Jana Burek pod mentorstvom profesorice Željke Winkler.

Osim rasprava u afirmacijskoj i negacijskoj grupi organiziranih u posebnim sobama unutar sastanka, učenici su u završnom dijelu imali priliku dati još svoje mišljenje i produbiti argumente koje su kreirali u digitalnoj aplikaciji za kritičko mišljenje Kialo.edu te su vrednovali suparničke protuargumente. Također su individualno, vrednovali najbolje argumente druge skupine. Evaluacija provedena na kraju debate pokazala je zadovoljstvo učenika te želju za ponovnim organiziranjem sličnog događaja. Sviđa im se razmijenjivati mišljenja sa vršnjacima iz drugih škola te surađivati u novom okružju.

Objavio : admin, 23.11.2021 23:58
spacer spacer
 
Načitan kao Ban!
 
 


Unutar Aktiva hrvatskoga jezika Srednje škole Ban Josip Jelačić pokrenut je projekt poticanja čitanja za cijelu šk. god. 2021./2022.

 

Prva faza projekta osmišljavanje je slogana za poticanje čitanja.

Poziv je krenuo upravo u učionicama gdje se i održava nastava hrvatskoga jezika za sva usmjerenja srednje škole.

Učenici su slogane izradili u digitalnoj aplikaciji Canva i postavili ih na zajednički  Google Disc. Zatim su ih isprintali u boji, plastificirati i izložili ispred škole na izložbi pod nazivom Izložba među krošnjama! Dio izložbe bit će postavljen je i u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću u suradnji s knjižničarkom Majom Jurenić u Mjesecu hrvatske knjige.

Izložba je predstavljena i na mrežnim stranicama škole u obliku kratkog filma, no najljepše ju je ipak vidjeti među krošnjama u kojima umjesto lišć, koje ja palo, sad vijore slogani.

A izjavu o našem projektu i izložbi dale su učenice Magdalena Tuđa i Isabela Franolić, kao i profesorica hrvatskoga jezika Lana Milašinović:  https://youtu.be/CPjGUYIxqBU.

 Zdravka Kramarić

Objavio : admin, 13.11.2021 12:13
spacer spacer
 
Obavijest
 
 

Obavijest učenicima i roditeljima

Od ponedjeljka 8. studenoga 2021. godine nastava se za sve učenike odvija prema Modelu A uživo u školi po redovitom rasporedu. Učenici 2. i 4. razreda imaju nastavu prije podne, a učenici 1. i 3. razreda poslije podne. Mole se učenici da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera te obavezno nose zaštitne maske.
Objavio : admin, 07.11.2021 15:14
spacer spacer
 
COMET za Creativity with poetry
 
 


SŠ Ban Josip Jelačić već je dugi niz godina aktivna u Erasmus+ kao i u eTwinning projektima u sklopu kojih je postizala zapažene rezultate kao što je European Language Label, Nagrada za najinkluzivniju školu te mnogobrojnih Nacionalnih oznaka kvalitete i European Quality Labels za eTwinning projekte.

Naša škola nastavlja istim putem i dalje. Danas, 4.11.2021. godine, u organizaciji AMPEUa tijekom državne eTwining konferencije dodijeljene su nagrade za najuspješnije eTwinning projekte u protekloj školskoj godini.

Nacionalna nagrada COMET za najbolji eTwinning projekt  pripala je i našoj školi zahvaljujući našem projektu Creativity with poetry. U suradnji s partnerima iz Hrvatske, Litve, Španjolske, Poljske i Turske bavili smo se poezijom na kreativan, inovativan i zabavan način. Rezultate našeg projekta imali ste priliku vidjeti u galeriji naše škole, ali i na online izložbi Creativity with Poetry. Sretni smo i ponosni da je prepoznat rad naših i partnerskih učenika i nastavnika. Provjerite što smo radili putem poveznice Creativity with poetry.

 Čestitamo svim učenicima i nastavnicima koji su aktivno sudjelovali u projektu.

@visejezicnostussbjj #visejezicnostussbjj #sekcijazapoticanjevisejezicnosti

   
Objavio : admin, 04.11.2021 21:25
spacer spacer
 
Odlučno s Erasmusom protiv lažnih vijesti
 
 

Nakon jednogodišnjih online događanja vezanih uz medijsku pismenost u sklopu projekta, učenici i nastavnici Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću konačno su dobili priliku sudjelovati i na svojoj prvoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ KA 229 projekta – Media Smart Citizens of Future te uživo upoznati većinu partnera. Italija nažalost, zbog pandemije, nije mogla uživo prisustvovati mobilnosti koja je održana u Alytusu u Litvi.

Svoju prvu mobilnost odradili smo u drugoj polovici listopada (17.10. – 23.10.) u SŠ Adolfo Ramanausko-Vanago gymnasium  koja je ujedno i nositelj projekta. Našu školu predstavljalo je petero učenika: Jan Holjevac, Danijela Kraljik, Lara Laus, Marija Mikuljan i Nika Tomljenović te tri nastavnice: Željka Brezni, Ankica Šarić i Zvonimira Špoljar. Pod nazivom Fake News Fighters učenici su u sklopu mobilnosti učili kako prepoznati te kako se „boriti“ protiv lažnih vijesti.

Prvi smo dio dana uvijek provodili u školi, radno: prezentirali smo svoje zemlje, gradove i škole, pronalazili sličnosti i razlike, a učenici su naše škole iskoristili priliku kroz Kahoot provjeriti znanje naših partnera o Hrvatskoj. Najbolji su nagrađeni unikatnim suvenirom naše škole, Banovim brkom. Nakon međusobnog upoznavanja, učenici su se ozbiljno pozabavili temom lažnih vijesti. Najprije su predstavili primjere lažnih vijesti iz svojih zemalja, zatim u međunarodnim timovima istraživali kako prepoznati lažne vijesti te su na kraju izradili brošuru How to Spot Fake News  kao i ečasopis o cjelokupnom iskustvu mobilnosti u Litvi. Nastavnici su također aktivno sudjelovali držanjem radionica za učenike. Hrvatski tim je održao radionicu Spotting Fake News za učenike, a s nastavnicima je podijelio svoje iskustvo vođenja nagrađivanog eTwinning projekta Creativity with Poetry (COMET, European Quality Label).

Drugi je dio dana uvijek bio rezerviran za razgledavanje grada (Alytus, Kaunas, Trakai i Vilnius) koje nikada nije bilo samo razgledavanje. Kroz različite online i uživo igre, učenici su učili o povijesti i kulturi naših domaćina. Također smo se susreli i s novinarima iz lokalne radio prostaje koji su nam govorili o svojim iskustvima s lažnim vijestima.

U Zaprešić smo se vratili obogaćeni novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima te željni da sve to podijelimo s učenicima i nastavnicima naše škole, ali i šire. Sljedeća je mobilnost planirana je za ožujak 2022. godine u Lisabonu u Portugalu, a tema mobilnosti bit će reklame. Veselimo se novom susretu s našim partnerima.

Objavio : admin, 03.11.2021 10:12
spacer spacer
 
Oboji svijet
 
 


Kreativni natječaj za učenike "Oboji svijet" kojim se promiče društvena vrijednost tolerancije otvoren je u našoj školi od 28. listopada do 11. studenoga.

Svrha je prihvaćanje, poštivanje i razumijevanje različitosti, promoviranje nenasilja, mirnog rješavanja sukoba, izgradnje mira, odgoja za mir i interkulturalizam, poštivanje ljudskih prava te poticanje kritičkog, kreativnog i inovativnog promišljanja učenika i učenica o navedenim temama.

Uključi se (sam ili u timu) fotografijom, stripom, plakatom, pričom, pjesmom, video radom ili nekim ostalim načinom kreativnog izražavanja!

Objavio : admin, 30.10.2021 09:45
spacer spacer
 
Poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu
 
 

Dana 27.10. u našoj školi održao se Međužupanijski stručni skup s temom Poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu na kojem smo kroz predavanja i radionice tematski prikazali pristup proizvodu u lokalnoj zajednici kao prijedlog suvenira i time predstavili naš novi ovogodišnji projekt pod nazivom Banov brk. Kroz kratka predavanja voditelja sekcija i učenika Učeničke zadruge Ban predstavili smo ulogu sekcija u projektu, ali i otkrili kako smo došli do ideje i vizije samoga projekta. Kako ne bi sve ostalo samo na priči, kolege zadrugare prisutne na skupu upoznali smo s našim proizvodima kroz razne radionice pa su tako imali priliku napraviti i isprobati naše paprenjake pod nazivom Banov kolačić, izraditi i upakirati mirišljave Banove kupke, opustiti se i uljepšati na radionici Brkati nokti te napraviti broš pod nazivom Banov nakit.

Inače, skup je to koji vodi gđa Željka Kleković iz OŠ Viktorovac u Sisku i objedinjuje tri županije: Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku i Sisačko-moslavačku. Po prvi smo se puta imali prilike predstaviti na ovakvom skupu kao srednjoškolska učenička zadruga istaknuvši kako u svojem radu objedinjujemo učenike različitih usmjerenja škole kod kojih želimo poticati poduzetništvo, kreativnost, inovativnost i samoodrživost.


GALERIJA
 

Monika Škalec

Objavio : admin, 30.10.2021 01:09
spacer spacer
 
Struka zove
 
 

U okviru projekta Tima za promociju -  Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0., objavljen je članak o našim vrijednim zadrugarima i zadrugarkama.

Objava je od 21.10.2021. na portalu www.struka-zove.hr, pod naslovom: VIDEO Učenici osmislili i predstavili novi brend “Banov brk”.

Objavio : admin, 21.10.2021 22:48
spacer spacer
 
hacknite.hr 2021
 
 

U organizaciji CERT-a (nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u RH), koji egzistira kao odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET i Fakultet Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u periodu od 15/10/2021 (petak) do 17/10/2021 (nedjelja) održano je nacionalno natjecanje srednjoškolskih timova u polju kibernetičke sigurnosti.

Natjecanje se odvijalo u CTF (eng Capture The Flag) obliku, odnosno timovi su tržili sakrivene zastavice u različitim problemskim zadacima i na taj način skupljali bodove. Cilj ovog natjecanja je proširivanje  svijesti o važnosti primjene sigurnosnih mjera, otkrivanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kodu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.

 

Više informacija vezanih za natjecanje može se pronaći na sljedećim web adresama:

Srednja škola Ban Josip Jelačić bila je zastupljena sa dva tima učenika iz 3E razreda, čiji je mentor bio prof Andrej Tihomirović.

Tim kojeg su sačinjavali učenici:

  • Lovro Sabljak
  • Lana Miliš
  • Luka Juha
  • Nino Goran Tosenberger
  • Antonio Glavanić

Zauzeo je 12 mjesto u konkurenciji 46 timova.

Tim kojeg su sačinjavali učenici:

  • Filip Fabijanec
  • Josip Grgić
  • David Hanzir
  • Roko Filipčić
  • Lukas Babović

Zauzeo je 39 mjesto u konkurenciji 46 prijavljenih timova.

Objavio : admin, 19.10.2021 12:48
spacer spacer
 
Nagrađeni djelatnici SŠBJJ
 
 

Od 2019. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađuje najuspješnije odgojno obrazovne djelatnike prema jasno propisanim kriterijima. Na popisu 511 najuspješnijih odgojno obrazovnih djelatnika za školsku godinu 2020/21. pronašlo ih se čak sedmero iz Srednje škole Ban Josip Jelačić. Prošle godine laskavu titulu u našoj školi odnijelo je osmero nastavnika te smo već dvije godine za redom prvi u Hrvatskoj po broju nagrađenih nastavnika. Nagrađene su nastavnice: Željka Brezni (prof. njemačkog jezika), Zdravka Kramarić (prof. hrvatskog jezika), Helga Kraljik (prof. njemačkog i engleskog jezika), Ankica Šarić (prof. engleskog jezika), prof. Zvonimira Špoljar (prof. sociologije, politike i gospodarstva i etike), Željka Winkler (prof. filozofije, logike, povijesti i etike) te ravnatelj škole dr. sc. Alan Labus. Čestitamo laureatima!

Objavio : admin, 18.10.2021 10:01
spacer spacer
 
Dani Erasmusa u SŠBJJ
 
 

U SŠBJJ Dane Erasmusa svake godine obilježavamo različitim aktivnostima. Ove godine smo ih obilježili 14.10.2021. organizacijom tribine za učenike na kojem su prezentirani rezultati istraživačkog rada maturanata „Kako su putovanja oblikovala Erasmusa Rotterdamskog“ prema kome se i zove ovaj program Europske unije za obrazovanje. Nakon toga su učenici koji su sudjelovali u mobilnosti u Reggio Calabriu u sklopu Erasmus+ projekta „STEAM and Robotics: a new learning approach“ podijelili svoja iskustva. Bilo je zanimljivo slušati učenike o njihovim prvim nesigurnostima zbog upuštanja u nešto sasvim novo i nepoznato, do zadovoljstva naučenim i prepoznavanjem koliko su njihove vještine i kompetencije narasle tijekom ovog obrazovnog iskustva. Višenamjenska dvorana je bila puna zainteresiranih učenika, koji su na kraju rekli da su sada osnaženi i motiviraniji za sudjelovanje u Erasmus+ projektima. Učenicima se obratio i ravnatelj te naglasio važnost sudjelovanja u internacionalnim projektima te suradnju u europskim timovima za razvijanje cijelog seta kompetencija koje će im jednog dana trebati u svijetu rada u kojem će konkurirati i to ne samo u Hrvatskoj već i puno šire. Događaj je bio i medijski popraćen.

Galerija

Objavio : admin, 15.10.2021 16:31
spacer spacer
    Arhiva : [0] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89
Virtualna šetnja

Učenička zadruga

STEAM WEB

E-potvrde

SSBJJ @ srednja.hr

e-Dnevnik

Pravilnik

Pravilnik o izradbi i obrani zavrsnog rada možete preuzeti OVDJE.

Udžbenici

Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama možete preuzeti

OVDJE_2021_v3

Državna Matura

Informacije od državnoj maturi možete naći OVDJE

 

Završni rad

Upute za izradbu i obranu završnog rada OVDJE.

Poslovnik o radu školskog prosudbenog povjerenstva i povjerenstva za obranu završnog rada. OVDJE

Milenijska fotka

Veća verzija OVDJE

Školski kurikulum

Školski kurikulum daje pregled izborne nastave, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, stručnih posjeta i ekskurzija, te posebnih projekata naše škole. Preuzeti ga možete na linku ispod.

sk_2021/2022_v1

Godišnji plan i program rada 2021 -2022 v1

Školski preventivni program

Lektira

Popis lektire nalazi se na knjižnici!

Informacije

Termini informacija razrednika
nalaze se

otvori

Otvoreni sati

Termini otvorenih sata

otvori

Prijevoz

 Dokumenti i obrasci za prijevoz
(PREUZMI 01.09.2021)