logo
Za učenike

G Suite

Za učenike

e-Dnevnik

Razmjena učenika

Prva razmjena učenika organizirana je 2012. godine. U razmjeni sudjeluje 15 učenika Srednje škole Ban Josip Jelačić i 15 učenika Lovassy László Gymnáziuma iz Veszpréma u Mađarskoj. U njihovoj su pratnji uvijek dva profesora.

Veszprém je grad 300 kilometara udaljen od Zaprešića u kojem živi 60.000 stanovnika. Zaprešić je s Veszprémom povezan upravo kroz razmjenu učenika, a osim naše škole, u njoj sudjeluju i osnovne škole zaprešićkog kraja. Osnovnoškolskih je učenika 25 do 30 i raspodijeljeni su po školama ovisno o dobi, razredu i spolu. S mađarske strane uključene su tri osnovne škole.

Svake godine u proljeće, obično to bude kraj ožujka ili početak travnja, učenici iz Zaprešića i okolice odlaze u Veszprém. Tamo borave šest dana, od četvrtka do utorka, a smješteni su u obiteljima. Na taj način imaju priliku bolje upoznati autohtoni život, ljude, običaje i tradiciju.

Tijekom boravka u Mađarskoj učenici odlaze u škole, gdje provode projekte zajedničkih tema – od sličnih ili istih riječi u hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku do narodnih plesova i nošnji. Sudjeluju na nastavi i upoznaju se s novim i drugačijim pristupima učenja njemačkog jezika.

Upravo zbog činjenice da i hrvatski i mađarski učenici u školi uče njemački kao strani jezik, ova se razmjena uspješno provodi, a učenici mogu samostalno procijeniti koliko znaju njemački i mogu li njime komunicirati.

Osim grada domaćina, Veszpréma, hrvatski učenici odlaze u razgledavanje glavnog grada Mađarske, Budimpeštu, zatim u Pannonhalmu, benediktinski samostan i kapelicu odakle se počinje širiti kršćanstvo u ovom dijelu Europe i u Bakonybél Cszillagdu u Pannon Observatory, najmoderniji digitalni planetarij u Mađarskoj. Herend je manufaktura porculana u kojoj za učenike održe prezentaciju i gdje mogu vidjeti kako se motivi na tanjurima, šalicama i figuricama stvaraju, oblikuju, crtaju i boje rukom. Tek tada, na kraju prekrasne šetnje tom minitvornicom, učenici shvate zašto je taj porculan toliko jedinstven, ali i zašto je toliko skup!

U neposrednoj blizini Veszpréma nalazi se i mjesto Balatonfüred na Balatonu, mjesto koje je poznato po ljekovitoj vodi čiji se izvor nalazi ispred samog lječilišta i koju svi učenici imaju priliku probati.

U nedjelju je obiteljski dan, dan u kojem obitelji organiziraju izlete, druženja i okupljanja. Hrvatski učenici kušaju mađarske specijalitete, a neizostavnu papriku ponesu kućama kako bi mame, bake i tete začinile hrvatska jela na mađarski način.

Tijekom boravka u Mađarskoj hrvatske učenike i njihove učiteljice u pratnji srdačno pozdravi gradonačelnik Vespréma, koji ispriča koji sve ljudi i događaji povezuju i same gradove i naše države. Za zahvalu se donose specifični proizvodi za Zaprešić i okolicu, a na odlasku iz Gradske vijećnice svi učenici dobiju sitnicu za uspomenu, magnetić ili razglednicu.

Kada su mađarski učenici u Zaprešiću, gradonačelnik Željko Turk uvijek ih rado pozdravi i pozove na ponovni susret i to na njemačkom jeziku, koji je ujedno službeni jezik razmjene, a za ponijeti kućama dobiju vrećicu punu zaprešićkih prospekata i suvenira.

U Zaprešiću im pokazujemo Nove dvore, gdje su ove godine prvi put imali priliku odigrati golf, a također su se okušali i u kuglanju u novoizgrađenoj zaprešićkoj dvorani u blizini.

Zahvaljujući časnoj sestri koja govori njemački jezik, dvorac Lužnica nezaobilazan je dio ture po Zaprešiću. Proizvodi kao što su lužnički čaj, raznovrsni likeri i napitci u ukrasnim bočicama, domaći med, sušeno voće, mirisne kutije, ukrasne svijeće, lavanda te keramički i drugi suveniri koji nastaju marljivim radom časnih sestara, izvorni su, karakteristični za ovaj kraj i naši ih gosti uzimaju kao suvenire, a kao zahvalu i poklon dobili su ih i ravnatelji osnovnih škola i Lovassy gimnazije te gradonačelnik Veszpréma.

Plitvice u svako godišnje doba uvijek iznova izazivaju osjećaj nadmoći prirode i naši se gosti apsolutno uvijek nanovo žele vratiti i doživjeti ih.

Na putu prema moru zastane se u Gorskom kotaru, u najdubljoj špilji u Hrvatskoj, špilji Lokvarki, gdje učenici imaju mogućnost spustiti se na 75 metara dubine, koliko je i dozvoljeno za posjetitelje. To je nezaboravan posjet koji će učenici pamtiti zbog očaravajućih oblika stalagmita i stalaktita koji su nastajali milijunima godina, a svaka etaža ima svoju priču.

Dragulj hrvatskog turizma, Opatija, svake je godine na popisu mjesta koja će mađarski učenici posjetiti u Hrvatskoj. Neki put, kada je lijepo vrijeme, dobiju priliku i okupati se u Jadranskom moru, što je bio slučaj ove, 2018., godine.

Za vrijeme uzvratnog posjeta Hrvatskoj, obiteljski dan je nedjelja. Tada se domaćini, obitelji Zaprešića, potrude svojim gostima pokazati Zagreb ili ih odvedu na Sljeme, neki idu u Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, a neki odlaze u šetnju i na kremšnite u Samobor, već prema dogovoru s gostom i njegovim željama.

Mađarske učenike oduševljava glavni grad Hrvatske, Zagreb, jer ih u obilazak vode osobe rođene u tom gradu, osobe kojima su dobro poznate sve legende i stare priče o nastanku grada te život u njemu.

Goethe-Institut, kao kulturni centar njemačkog jezika, uvijek nam otvori svoja vrata i naše goste interaktivno provede kroz knjižnicu te im na taj način proširi horizonte i pokaže inovativne metode i mogućnosti učenja stranog jezika.