Županijsko stručno vijeće fizike

Objavljeno : 17.03.2020 02:47

17.3.2015. u Zaprešiću je održano županijsko stručno vijeće fizike. Na tom stručnom vijeću učenici 4. razreda smjera tehničar za računalstvo izveli su zanimljive pokuse koje su osmislili uz pomoć svojih mentora Vesna Marić i Danijela Ptičara.

Opis i pojašnjenje pokusa izvedenih na županijskom stručnom vijeću održanom 17.3.2015. u Zaprešiću

MJERENJE DULJINE ŽICE

  Imali smo kabel dug 125 metara. Slali smo impulse kroz njega  koji su se odbijali od prekinutog kraja i vraćali nazad te se zbrajali s onima koji tek dolaze. Situaciju smo promatrali na osciloskopu. Na osciloskopu smo dobili sliku valova koji nastaju tako da se zbroje valovi reflektirani od prekinutog kraja i valovi koji tek putuju prema prekinutom kraju. Osciloskop nam omogućuje da iz te slike očitamo vrijeme koje je potrebno valu da dođe do prekinutog kraja i da se vrati. Tada smo, pošto znamo brzinu impulsa kroz kabel, izračunali put koji zapravo govori gdje je kabel prekinut. Takve metode inače koriste telekomi.

Pokus izveo: Ivan Bilić

ALFA ZRAČENJE

Približavali smo komadić americija koji je radioaktivan i zrači alfa zračenje iskri koju smo proizveli. Približavanjem americija ionizirali smo zrak zbog alfa zračenja koje iz njega izlazi te smo učinili zrak vodljivijim. Zbog toga je došlo do intenzivnijeg iskrenja.

Pokus izveo: Lovro Breka

 

TERMOPAR

Imali smo termopar spojen na ventilator koji je spojen na hladnjak iz računala. Zagrijavali smo hladnjak svijećom te tako postigli razliku temperature na žicama termopara što je uzrokovalo razliku potencijala, odnosno napon (Termoelektrični učinak ili Sibekov efekt). Zbog tog napona ventilator se zavrtio. Takav princip koristi robot na Marsu zvan Curiosity samo što je njegov izvor topline radioaktivni element koji se raspada.

Pokus izveo: Antonio Pavlović

LASER

Laserom koji proizvodi svjetlost čija valna duljina obuhvaća spektar crvene i infracrvene svjetlosti osvjetljavali smo vrh šibice koji se zapalio jer je infracrvena svjetlost vrlo male valne duljine stoga su fotoni dovoljno velike energije da zapale šibicu.

Pokus izveo: Juraj Vrdoljak

TESLINA ZAVOJNICA

Na  teslin transformator (minijaturne izvedbe) doveli smo napon. Naboj koji se giba kroz transformator stvara magnetsko polje oko njega. Približavanjem žarulje transformatoru, toliko da ona bude unutar njegovog magnetskog polja,  napon se inducira u žarulji i žarulja zasvijetli.

Pokus izveo: Filip Kuna

 


slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov
slika
naslov