skola
izbornik
spacer
image
spacer
image
spacer
aeht image
spacer
icm
spacer
etwinning
 
 
POSJET HRVATSKOME SABORU
zoom
 

Kako izgleda i funkcionira Hrvatski sabor, što rade naši saborski zastupnici te kako oni vide našu budućnost u Hrvatskoj, samo su neka od pitanja po čiji smo se odgovor zaputili jednog sunčanog petka, točnije 21.3., u Zagreb u Hrvatski sabor. Zajedno sa svojim profesoricama, Zvonimirom Špoljar, Marijom Bažulić i Zdravkom Kramarić, učenici 4.a,b,c i d razreda krenuli su oko 8 i 30 prema Hrvatskome saboru, puni entuzijazma i dobre volje jer, ipak, Sabor je jedno od važnijih tijela naše države, koje donosi mnoge odluke, a mi smo imali priliku posjetiti ga i biti nazočni na jednom njegovom zasjedanju.

     Nakon dolaska u Zagreb, laganim korakom krenuli smo od zagrebačke katedrale prema Saboru gdje smo se za početak zajedno fotografirali. Tada smo shvatili da imamo još dosta vremena do zakazanog posjeta te smo krenuli prema spomeniku Matošu, djelu kipara Ivana Kožarića. Ni tada naravno nije izostalo fotografiranje, ali barem su neki od nas saznali da ista takva skulptura postoji i u Parizu te Sisku. Nakon sjećanja na velikoga Matoša, došli smo opet pred Sabor.

     Nakon što smo prošli strogo osiguranje na ulazu te razne hodnike, stigli smo u jednu od najljepših dvorana u Saboru. Ondje smo imali zakazan razgovor s jednim od zastupnika, kojih, prema zadnjem, sedmom sazivu, ima 151. Zbog njihovog prenatrpanog rasporeda, susret se nije dogodio. No, to nam nije pokvarilo planove, a imali smo i prilike ući u prostorije koje se inače ne nalaze u programu za posjetitelje.

     Prije obilaska Sabora, naša stručna vodičica objasnila nam je mnoge zanimljivosti vezane uz njega, o izbornom sustavu, klubovima, pa čak i o svakodnevici zastupnika. Poslije razgovora krenuli smo u Sabornicu prisustvovati zasjedanju Sabora, što je vjerojatno svima bio najuzbudljiviji dio posjeta. Napokon smo i mi imali prilike vidjeti što sve rade naši zastupici. Dok neki slušaju i sudjeluju u raspravama, drugi pričaju i „surfaju“ po internetu. Na kraju smo, mi učenici, došli do zaključka kako Sabor zapravo jako podsjeća na školu.

     Ono što je također zanimljivo u Saboru jest to da svaka soba ima svoje ime. Tako smo prošli, a u poneku i ušli, pored sobe naziva Ivan Mažuranić, Josip Jelačić i Ante Starčević. Cijeli Sabor ispunjen je umjetničkim djelima, od slika do bista. Vidjeli smo veliku sliku posvećenu povijesnom danu kada je donesen Ustav, ali i portrete Ivice Račana, Borisa Šprema te biste Stjepana Radića, Ivana Mažuranića i mnogih drugih koji su doprinjeli našoj Hrvatskoj.

     Iako nismo razgovarali ni s jednim od zastupnika, ipak smo na kraju svoga posjeta sreli neke od političara, koji su nas srdačno pozdravili te, kao na primjer Mirela Holy, popričali nakratko s nama i zahvalili nam na posjeti.

    Za kraj možemo reći kako je posjet Saboru bio veoma zanimljiv i koristan te da smo puno toga naučili!

                                                                                                                    Emma Šulić, 4.b

 

Objavio : admin, 05.06.2014 21:37
   
e-Dnevnik

Pravilnik

Pravilnik o izradbi i obrani zavrsnog rada možete preuzeti OVDJE.

Udžbenici

Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama možete preuzeti

OVDJE_2019_v3

Državna Matura

Informacije od državnoj maturi možete naći OVDJE

 

Završni rad

Upute za izradbu i obranu završnog rada OVDJE.

Poslovnik o radu školskog prosudbenog povjerenstva i povjerenstva za obranu završnog rada. OVDJE

Milenijska fotka

Veća verzija OVDJE

Školski kurikulum

Školski kurikulum za šk.god. 2016./2017. daje pregled izborne nastave, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, stručnih posjeta i ekskurzija, te posebnih projekata naše škole. Preuzeti ga možete na linku ispod.

sk_2019/2020_v1

Godišnji plan i program rada 2019 -2020 v3

Školski preventivni program

Lektira

Popis lektire nalazi se na knjižnici!

Informacije

Termini informacija razrednika
nalaze se

otvori

Otvoreni sati

Termini otvorenih sata

otvori

Prijevoz

 Dokumenti i obrasci za prijevoz 09 2019
(PREUZMI 04.09.2019)