logo
Za učenike

G Suite

Za učenike

e-Dnevnik

DVOSTRUKI TERET

Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi projekt je Goethe – Instituta Kroatien realiziran uz potporu Europske unije. Projekt je okupio znanstvenike, stručnjake, umjetnike, pedagoge, učenike i nastavnike, a u njemu su sudjelovale škole iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Iz naše su zemlje sudjelovali učenici gimnazije u Koprivnici i Zaprešiću. Zadatak svake škole bio je predstaviti temu nacionalsocijalizam i holokaust na jedinstven način.

Projekt je koncipiran u dva dijela. Najprije su se odvijala predavanja i učenja na temu, a zatim rad na iznošenju naučenog. Radionice putem kojih smo učili o temi i pripremali se za nastavak projekta odvijale su se u našoj školi te u FKVK-u Zaprešić. Na radionicama su sudjelovali i učenici gimnazije iz Veszprema koji su bili naši gosti tih tjedan dana. Naša škola odlučila se za snimanje filma Simboli mržnje. Ostale škole odlučile su se za predstavu (Beograd), mapiranje grada (Koprivnica), izložbu fotografija (Sarajevo) te film (Veszprem).

Učenici naše škole koji su sudjelovali u projektu su: Ivan Knezović, Ivana Jandras, Luka Mravunac, Melani Adamić – Golić, Katarina Tadić, Dinka Biočić, Klara Krijan, Petra Jurić, Kristian Marić te Jakov Špiček. Marljivim radom, učenjem i istraživanjem podataka na temu pomoću prikupljenog sadržaja snimili smo film. Tema filma su simboli mržnje koji se nalaza svuda oko nas, premda na njih ne obraćamo pozornost. To su znakovi poput keltskoga križa, ustaškog U s križem, prepoznatljive svastike i mnogih drugih simbola. Pri realizaciji filma upoznali smo mnoge značajne osobe poput Branka Lustiga, oskarovca i preživjele žrtve holokausta, Mirne Bosnar i Hrvoja Klasnića. Kroz film smo htjeli mladima približiti temu holokausta i nacionalsocijalizma na zanimljiv način putem simbola tog vremena koji nas okružuju te ih upozoriti na to da je ona još prisutna među nama, ali joj ne pridajemo toliku važnost.

Nakon dugog i mukotrpnog rada došao je red na zasluženi odmor. Svi sudionici projekta Dvostruki teret proveli su tjedan dana u ljetnoj školi u Novom Vinodolskom. U tih tjedan dana uz dobru hranu i odlično društvo, zadatak svake škole bio je prezentirati dosadašnji rad koji je postignut projektom. Tako je svaku večer jedna škola prezentirala svoj rad. Uz radionice koje su se odvijale nije bilo dosade, podijeljeni u četiri grupe raspravljali smo o raznim temama kao što su Justice i Solidarity. Cilj radionica bilo je zbližiti i upoznati sve sudionike projekta iz svih zemalja te ih potaknuti na zajednički rad. Uz radionice i učenje, proveli smo mnogo vremena družeći se i u slobodno vrijeme, pa smo tako odmarali na sunčanom Krku te uživali u svakodnevnom kupanju u Novom Vinodolskom.

Rezultat projekta bio je odličan i edukativan. Predstavljanjem našega filma Simboli mržnje u Novom Vinodolskom počele su pristizati pohvale i priznanja. Film je poslan na razne filmske festivale na kojima smo postizali mnogobrojne uspjehe. Nagrada u Karlovcu, osvojeno prvo mjesto na Chicago Internation children film festivalu te prva nagrada na Dubrovnik film festivalu dosadašnja su postignuća našeg filma pa tako i škole. Nakon dugog projekta svi su članovi zadovoljni postignutim te se svi mogu složiti da je to bilo jedno veliko i prekrasno iskustvo puno novih poznanstava.

Luka Mravunac i Katarina Tadić 4.b

https://www.facebook.com/dvostrukiteret.doppeltelast/