logo
Za učenike

G Suite

Za učenike

e-Dnevnik

DaF Cup Handball

DaF rukometni turnir održava se od 2011 godine. Igra se na način na svaka momčad igra protiv svake i kao takav se održao sve do danas.

Turnir je organiziran na inicijativu dr. Geralda Huehnera, danas počasnog člana turnira, koji uvijek rado u slobodno vrijeme pomaže, podupire i aktivno pridonosi organizaciji turnira, a prije svega povezuje i objedinjuje nositelja samog turnira, Grad Zaprešić i Srednju školu Ban Josip Jelačić, pokrovitelje, Udruženje profesora i učitelja njemačkog jezika i Goethe-Institut, sve timove i njihove trenere, diplomate i veleposlanike, zastupnike nekih tvrtki, kao i učenike više država.

Službeni je jezik turnira njemački, a pravi prijevod dobiva na težini tek kroz igru, druženje, fairplay, kroz nova zajednička iskustva i doživljaje.

Od početka na turniru sudjeluju momčadi iz Mađarske i to iz gimnazije Gyönk, gimnazija iz Ptuja i rukometna akademija iz Graza te, naravno, hrvatska rukometna momčad, kombinirana od igrača iz 18. gimnazije i Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba te igrača iz Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Prve je godine pobijedio kombinirani tim DSD Croatia i osvojio ručno izrađene medalje iz keramičke radionice Zdravke Kramarić, inače profesorice hrvatskog jezika naše škole. Ručno izrađene keramičke medalje dobivaju svi sudionici rukometnog turnira, s time da su svake godine drugačije i uvijek jedinstvene.

Dva puta zaredom, 2011. i 2012., pobjeđuje kombinirani tim DSD Croatia, dok 2013. i 2014. pobjeđuje tim iz Graza. Nakon toga tri godine zaredom pobjednici su bili rukometaši iz Ptuja i konačno su osvojili najveći pokal, koji je do tada „šetao“ iz države u državu.

Godine 2018. turnir se proširio, kao i samo sudjelovanje u njemu, ne samo na cijelu Školu, već i na širu zajednicu, stoga DSD rukometni turnir mijenja ime u DaF Cup. Uključeni su svi učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić, a ne isključivo učenici fakultativne nastave njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu, a u organizaciji sudjeluju i svi nastavnici.

Nositelj je cijelog projekta Grad Zaprešić, a sponzori su: Tovedo, Doxa Keys, Messer, KiK, Viessmann, koji svaki prema svojim mogućnostima financijskim sredstvima sudjeluje u pružanju domaćinstva za vrijeme turnira: u obrocima, smještaju, nagradama za igrače i troškovima tijekom trajanja turnira.

Lijepe riječi, koje podupiru ovakvu vrstu suradnje i spoja jezika i sporta, upućuju i ambasade Savezne Republike Njemačke, Slovenije i Ukrajine, čiji veleposlanici uveličavaju ceremoniju otvaranja, a u posljednje dvije godine i otvaraju turnir kao TED – tim diplomata, s rukometnim olimpijcem Denisom Špoljarićem kao kapetanom momčadi.

Potporu uvijek pruže i gospodarske komore Slovenije i Njemačke, Austrijski kulturni forum, Njemački rukometni savez, čije riječi podrške uvijek budu pročitane na otvorenjima turnira.

Godine 2018. ceremoniji otvorenja pridružuje se i predsjednik Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, koji sve prisutne afričkim ritmom i glazbom navodi na pjevanje i ples istovremeno se predstavljajući vlastitom pričom o dolasku u našu zemlju.

Profesori naše škole, Anto Semunović, Ida Globočnik, Hrvoje Matanović i Dunja Vukelja, svim se srcem, svom snagom, energijom i dobrom voljom zalažu da ovaj turnir uspije i to unutar programa Model Zaprešić, programa koji promovira učenje njemačkog jezika kroz cijeli obrazovni sustav od vrtića do zaposlenja.